Kuinka vaikeaa kaupassa asiointi voi olla?
Tämä tarina on alunperin julkaistu sivustolle kommenttina tarinaan: YLEISTÄ KITINÄÄ KASSATYÖSKENTELYN SIETÄMÄTTÖMÄSTÄ VAIKEUDESTA
1. Avaat portin, otat ”viereinen kassa”-kyltin pois ja asetut istumaan kassatuolille. Jostain syystä tämä ei vielä riitä kertomaan asiakkaille, että kassa on käytössä ja sinun pitää vielä erikseen sanoa siitä. Miksi ihmeessä ottaisin tuon kyltin pois jos en olisi avaamassa kassaa?
2. Asiakkaat näyttävät muovipussia ja sanovat ”muovipussi”. Ilmeisesti asiakas olettaa etten tiedä miltä muovipussi näyttää; pelkkä muovipussin näyttäminen riittäisi kertomaan, että heillä on myös kyseinen tuote ostoksissa.
3. Asiakkaat pähkäilevät, että mikähän bonus-kortti tässä kaupassa käy. Ennen kysymistä he ovat katsoneet maksukortti-lukijaa missä on S-kortin kuva. He ovat juuri käyttäneet välikapulaa missä on S-kortin kuva ja he ovat juuri kävelleet sellaisen plakaatin ali, missä muistutettiin S-kortin käytöstä.
4. Pullokone on kaupan myyntitiloissa. Uudet asiakkaat etsivät aina ainoastaan myyjää joka kertoisi pullokoneen sijainnin. Looginen henkilö etsisi ensisijaisesti pullokonetta ja toissijaisesti myyjää. Yli 90% kysyjistä kävelee pullokoneen ohitse. Pullokone ei ole kulman takana tai syvennyksessä. Riittäisi, että kykenisi katsomaan noin ”kello kymmeneen” pääkäytävällä. Monesti kysyjä on joutunut ensin väistämään pullokoneelle jonottaneita ihmisiä..
5. Asiakkaat eivät tiedä mitkä hedelmä/vihannes-tuotteet pitää punnita. Se, että tuotteen hintalapussa on isolla merkattu ”Vaakanumero XX” ei ole tarpeeksi suuri vihje.
6A. Asiakkaat laittavat muovipussin hihnalle viimeiseksi ja närkästyvät kun myyjä ei samantien heti yltä muovipussiin ja anna sitä heille sinne kaukaloon.
6B. Monet asiakkaat ensin avaavat pussin ja laittavat sen sitten hihnalle. Sitten he siirtyvät kaukalon päätyyn odottamaan, että myyjä antaa sen pussin heille. Minulle ei ole avautunut, että miksi he tekevät näin? En ole ainakaan 20 vuoteen törmännyt kauppaan missä myyjillä ei olisi pikakoodia pusseille. Varmasti nämäkin asiakkaat ovat monesti nähneet myyjän lyövän muovipussin kuitille koodin avulla.
7. Asiakkaalla on yksi tuote, mutta hän ei kykene laittamaan sitä hihnalle. Takana oleva alkaa laittamaan omia tuotteita hihnalle. Nyt tämä yhden tuotteen sankari hätääntyy ja suuttuu. Hän pitelee välikapulalla seuraavan asiakkaan tuotteita loitolla ja tuohtuneena toteaa, että hän on kyllä jonossa ensin. Tietty hän olisi selvinnyt pienemmällä vaivalla yksinkertaisesti laittamalla sen tuotteen hihnalle, mutta..
8. Asiakkaalle pitää kertoa milloin hän voi pistää bonus-kortin ja maksukortin vaikka tämä kyllä näkee mitä maksukortinlukijassa lukee.
”Syötä kortti” kun voi tarkoittaa ettei korttia pidä vielä syöttää..
9. Asiakas ottaa välikapulan pois ja laittaa sen takaisin kiskolle. Sitten närkästyvät kun myyjällä meinaa mennä asiakkaiden tuotteet sekaisin.
10. Asiakas kääntää itse kaukalon välilevyä kun myyjä katsoo toiseen suuntaan. Närkästyy kun toisen asiakkaan tuotteita tulee omalle puolelle.
11. Ensin etsitään rahat ja sitten vasta bonus-kortti. Tämä siitä huolimatta, että bonus-kortti on aina käytetty ennen maksua.
12. Monet asiakkaat kertovat esim. tupakka-toiveista vasta siinä vaiheessa kun olet kertomassa loppusummaa. Jostain syystä tuota ei voi sanoa ajoissa ja mieluummin puhutaan päälle.
13. Illalla ja aamulla kassatyöntekijä saattaa tehdä jotain muuta työtehtävää toisella kassalla. Asiakkailla tuntuu olevan suuria vaikeuksia
päätellä mille kassalle hänen pitää mennä. Kaupassa on kolme kassaa joista kahdella on ”viereinen kassa”-kyltti + portit kiinni. Hmmn..mikähän saattaisi olla se oikea kassa?
14. Jos asiakas aikoo maksaa isolla määrällä kolikoita, niin tämä laskee ne lähes poikkeuksetta omassa mahdollisimman tiukasti suljetussa kämmenessä.
Mahdollisimman ahtaassa ja hankalassa tilassa. Sitten menee aikaa ja myyjä joutuu laskemaan kaikki kolikot uudestaan (ja ties kuinka usein asiakas on laskenut väärin). Tietty siinä edessä on kassapöytä..jos asiakas laittaisi kolikot siihen, niin myyjä ja asiakas voisivat laskea ne yhdessä nopeasti ja pienemmällä vaivalla.
15A. Pin-koodi menee väärin. Noin 80-prosenttia ottaa kortin pois koneesta ja laittaa sen samantien uudestaan ja saa virheilmoituksen.
Tietty laite kehoittaa laittamaan pin-koodin uudestaan ja ei vihjaa, että kortti pitäisi ottaa pois.
15B. Jos asiakas huomaa, että pin-koodi on menossa väärin, niin he tuppaavat lähes aina painamaan punaista näppiä ja ottavat sitten kortin pois laitteesta. Tämä siitä huolimatta, että olet ajoissa ehtinyt neuvomaan, että keltaista painamalla he voivat yrittää uudestaan pin-koodin kirjoittamista.
16. Asiakkaat, joilla on vain vähän rahaa mukana, laskevat äärimmäisen harvoin tuotteidensa hintaa
17. Kortilla maksaessa ruutuun tulee teksti ”hylätty” (ei riittävästi varoja). Asiakas tuohtuneena kertoo kuinka hänen tilillänsä on kyllä tarpeeksi rahaa.
Uhoavat, että käyvät automaatilla nostamassa rahaa / tarkistamassa. Ehkä yksi tapaus 200:sta tulee vielä saman päivän aikana takaisin liikkeeseen.
18. Asiakkaat närkästyvät jos myyjä ei osaa samalta istumalta sanoa jonkun tuotteen hintaa. Kun alle 400 neliön myymälässä voi olla yli 7000 erilaista
tuotetta joiden hinnat elää jatkuvasti, niin kaikkien tuotteiden muistaminen voi olla yllättävän haastavaa.
19. Auta armias jos kahvitarjous loppuu lauantaina. Sitten sunnuntaina ihmiset kiikuttavat kahvia kassoille ja henkilökunnalta menee paljon aikaa niiden takaisin viennissä. Sitten saa jatkuvasti kuunnella kuinka itsevarma asiakas ilmaisee, että kyllä siinä ja siinä lehdessä olleessa mainoksessa mainittiin, että tarjous loppuisi sunnuntaina. Myyjä on tietty nähnyt kyseisen mainoksen toimiston seinällä ja välillä ei riitä, että näyttää kyseistä mainosta asiakkaalle.
20. ..ja laitetaan ne 1.5l limut pystyyn hihnalle ja niiden eteen jugurtti-purkit. Sitten hihna pysähtyy ja limut ”yllättäen” kaatuvat..kuten ne jok’ikinen kerta
tekevät kun ne on pistetty pystyyn. Limut rikkovat jugurtit ja asiakas luonnollisesti närkästyy.
_________
Useimmat ihmetyksen/närkästyksen aiheet ovat yksittäisinä pieniä, mutta kun näitä sattuu melkein jokaisen asiakkaan kohdalla jokaisena päivänä, niin kyllä noista voi jotain kasaantua.
Monasti Prismassa jonossa olevat ihmiset päivittelevät kun jono etenee hitaasti ja kuinka se myyjä on ammattitaidoton. Minä taas torjun tylsyyttä luettelemalla kaikki hidastavat virheet mitä asiakkaat tekevät. Välillä tulee seottua laskuissa..
– Noisori –
Ainakaan mun työpaikalla ei ole pikakoodeja kasseille, eli kassi pitää aina erikseen pyytää asiakkaalta takaisin.
Parempi kai et laittavat turhaan kassalle ku varastavat.
Ainakin tänään jouduin antamaan muovikasin Lidlin kassalle ku joutu vetämään viivakoodin.
Tässä avautumissa ei minusta kyllä aaseja löytynyt. Kukaan tarinan aaseista ei ollut tahallaan ilkeä, korkeintaan hieman ymmärtämätön. Jos sosiaaliset taidot on sen verran huonot, ettei kestä normaalia kanssakäymistä, niin kannattaa ehkä kokeilla jos vaikka jossain erikoisliikkeessä olisi valikoituneempi asiakaskunta.
1. Minun oman kokemukseni mukaan avautuvalle kassalle melkein rynnistettään viereisistä jonoista. Yleensä, jos niin ei ole tapahtunut, asiakkaat eivät ole kassan avautumista huomanneet. (Yllätys, yllätys.)
2. Älä ota asioita noin henkilökohtaisesti. Eivät he epäile älyäsi. Jotkut sanoo ottavansa kassin, jotkut ei. Minusta itse asiassa parempikin on että sanovat, kun aina ei kaikkea itse huomaa.
3. Oletko itse koskaan mennyt vieraaseen paikkaan? Ja huomannut heti kaiken oleellisen? Kaikkea ei huomaa heti ja jos asiasta kysyy ystävällisesti (tai edes neutraalisti), niin mikä on ongelma? Jotkut ihmiset saattavt luonnostaankin olla hajamielisiä.
4. Mistä päättelet heidän etsineen myyjää eikä pullokonetta? Kertoivatko he sen? Edelleenkin: asiasta kysyvä ei ole aasi, aasi olisi enemmänkin sellainen joka aikansa itse etsittyyään lähtisi tuhahdellen pois.
5. Tuo on kieltämättä hieman kurjaa, mutta sellaista sattuu. Jos tuota käy usein, niin kaupan kannattaisi ehkä miettiä, onko hintalapuissa vikaa. Jos taas tuota käy harvoin, niin en ymmärrä valitusta.
6A. Ensimmäinen edes kohtalainen aasiakas-kohta.
6B. Asiakkaat, jotka eivät ole itse olleet kassalla eivät voi tietää, mistä se hinta otetaan. Tuskinpa he edes kiinnittävät asiaan huomiota. Ja he saattavat pistää sen pussin siihen hihnalle esim siksi, että heille on opetettu lapsena, ettei mitään viedä kassan ohi maksamatta. (Pointti: järkevän selityksen keksiminen ei ole vaikeaa, yrittäisit sitä itsekin.)
JNE
Toivottavasti ymmärrät pointtini. Ihmiset toimivat eri lailla, huomaavat vaihtelevasti asioita ja jollekin kummalliselle toimintatavalle saattaa löytyä ihan järkevä selitys (tai he eivät vain ole ajatelleet asiaa). Asiakaspalvelijan pitäisi kyllä sen verran kestää ihmisiä ja erilaisuutta, ettei tälläisistä pikkuseikoista pahoita mieltään, etenkin jos asiakas ei ole tarkoittanut pahaa ja toiminut ystävällisesti/neutraalista.
hdjkfahjkfhjk:
1. Tuotakin tapahtuu. Prismoissa ja Cittareissa näkee tuota, että ihmiset ryntäävät jollekin kassalle jos näkevät myyjän siellä. Sitten tuohtuvat kun kassa onkin menossa kiinni. Aina muistuttavat miten kaukaa olivat tulossa. Säästyisivät vaivalta jos katsoisivat niitä kassan numerovaloja.
2. Tuo oli vain ihmetyksen aihe (Ihmettelen mitä he ajattelevat kun tekevät noin).
Miksi kokevat tarpeelliseksi sanoa tuon samalla kun näyttävät pussia korostaen ja huomaavat minun katsovan suoraa kohti?
Närkästyksen puolelle mennään kun monet tekevät näin samalla kun tervehdin heitä
3. Olen monesti mennyt itselleni vieraaseen paikkaan mm. ulkomailla. Ulkomaisissakin kaupoissa pärjää helposti jos kykenee rekisteröimään näkemiään asioita.
Tässä esimerkin tapauksessa asiakas on nähnyt monta kertaa S-kortin kuvan, mutta tällä ei silti ole hajuakaan mikä kortti kyseisessä kaupassa käy
Tässä pitää ottaa huomioon, että asiakkaat käyvät kaupoissa lähes päivittäin vuosien ajan. Ihmetyttää miten tuollainen kokemustaso ei näy missään ja käyttäytyvät jok’ikinen kerta kuin olisivat ensimmäistä kertaa kaupassa.
4. Olen kassalla istuessa nähnyt monta kertaa kun pullokassin kanssa kävelevä asiakas on kävellyt pullokoneen ohi kohti viereisellä käytävällä olevaa myyjää. Lievä sivulle katsominen olisi paljastanut pullokoneen.
5. Jos ei noin helppoa merkintää ymmärrä, niin on turha yrittää sen enempää. Joissain kaupoissa on HeVi-alueelle ripusteltu näitä ”Muista punnita”-lappusia, mutta kuten 3. kohdassa, niin ihmiset eivät kykene rekisteröimään näkemiään asioita.
Noisori:
Pahoittelen muuten, jos edellinen viestini oli hieman tyly.
Eli kuten totesit, suuri osa ongelmista johtuu siitä, ettei ihmiset rekisteröi näkemiään asioita. Sellaisia ihmisiä on, ja sille ei voi mitään. (Asioiden rekisteröintiä luultavasti on hankala opetellakin, vaikka tajuaisi puutteensa, ja veikkaisin että hyvin monet ei edes pidä sitä vikana.) Helpoimmalla pääsee, jos vain ajattelee, että se on heidän ominaisuus, jonka kanssa on vain elettävä.
Näinpä. Äitini on tällainen tapaus. Toki se välillä ärsyttää, kun itse on tarkkaileva ihminrn, muttei hän mahda asialle mitään. Hän keskittyy enemmän muihin asioihin.
1. Oi kun nuo numerovalot olisivatkin noin autuaaksi tekeviä. Poikkeuksetta ainakin täälläpäin ne palavat aivan päin seiniä. Ovat päällä kassoilla joissa ei ole ketään, ovat pois päältä kassoilla jotka aktiivisesti palvelevat asiakkaita ja eivät ole lopettamassa. Olenpa nähnyt senkin että kaupan ainoa kassa istuu pimeän numeron alla ja viereisten tyhjien kassojen valot loistavat kirkkaasti.
Tässä on nyt taas tehty aika monen asian kohdalla kärpäsestä härkänen. ”Ei tarvi sanoo että otit muovipussin, minulla on kyllä silmät” mutta sitten jos salakavalasti ottaisin pussin sillä välin kun etsit jostain tuotteesta koodia, valittaisit siitä että yritän varastaa pussin.
Jos tupakat ovat numeron takana, kysyn heti tervehtiessä että mikä oman tupakkani numero on, jos aski pitää tilata, kerron toiveeni kassan lyödessä viimeisiä tuotteitani. Jos taas tupakka-aski on ainoa ostokseni, saatan kysyä numeroa sillä välin kun myyjä piippaa aikaisemman asiakkaan tuotteita. Tästäkään ei kuitenkaan tunnuta tykkäävän, silloin kun häiritsen aikaisemman asiakkaan asiointia. Jos taas avaan suuni vasta omalla vuorollani, joudun ensin äkkiä kertomaan myyjälle että hihnalla olevat tavarat eivät ole minun, ottaisin vain askin tupakkaa kunhan kerrot minulle numeron, mutta siten taas jono pysähtyy kun odotan askiani automaatista.
kertoisitko siis, missä kohtaa on oikea hetki kysyä tupakkatuotteista?
Valitat myös siitä, ettei sinua huomata sinun avatessa kassaa, mutta häiritään kassan takana muita hommia tehdessäsi. Pitäisikö asiakkaiden olla jotain selvännäkijöitä ja tajuta ilmeestäsi tai istumatavastasi tms että oletko avaamassa kassaa vai hengaatko muuten vaan kassalla? Jos istut kassalle enkä tajua sinun olevan avaamassa kassaa, suutut, mutta suutut myös silloin jos istut kassalle ja luulen sinun avaavan kassaa vaikka oikeasti teetkin jotain muuta. Hmm.
Jos pyörisin kaupassa viiden pullokassini kanssa hoopona ympäriinsä, valittaisit siitä, miksen voi kysyä myyjältä pullopalautuksen paikkaa vaan haahuilen kolisevien kassieni kanssa ympäri kauppaa.
Aika moni muukin kohta särähti ikävästi korvaan, mutta jääköön niiden kommentointi toiseen kertaan.
dafu:
Jos myyjä keskittyy johonkin muuhun suuntaan, niin pussista sanominen on ihan toivottavaa. Tässä esimerkin tapauksessa myyjä kuitenkin katsoo suoraan kohti sinua ja pussiasi.
Tupakkanumeron kysymisestä: Jos kysyy edellisen asiakkaan kohdalla, niin siinä pitää katsoa ettei ole mitään kriittistä hetkeä meneillään. En ole itse törmännyt tilanteeseen missä etukäteen kysyttäessä kukaan olisi närkästynyt silmiinnähden.
—–
Kassan avaamisesta: Jos istun kassalla odottavaisen näköisenä, minulla on portti auki eikä ”viereinen kassa”-kylttiä, niin asiakkaalla ei ole syytä olettaa, että kassa olisi kiinni.
Toisekseen olisit voinut lukea mitä kirjoitin: Tuossa asiakkaat näkivät kuinka avasin portin ja otin pois ”viereinen kassa”-kyltin. Siinä ei tarvitse olla selvännäkijä tajutakseen, että kassa saattaa avautua.
—–
Jos joku pyörii kaupassa pullokassien kanssa kuin pierunkuori, niin kertoisin tälle missä pullokone on. Minua lähinnä ihmetyttää, että miten nämä ihmiset jatkuvasti kävelevät sen koneen ohitse vaikkei laite ole missään kulman takana tai syvennöksessä. Kokeilimme aikanaan katosta roikkuvaa opastekylttiä, mutta se ei auttanut: Ihmiset kävelivät tuon alitse; katse naulattuna kohtisuoraan eteenpäin.
—–
Loppuun: Kuten ilmaisin tuossa avausviestissäni, niin ei nämä kaikki tapaukset ärsytä: Monet aiheuttavat lähinnä ihmetystä. Eihän se ole minulta pois jos esim. asiakkaat haluavat turhaan jonottaa. Palkka juoksee jokatapauksessa.
Kannattaa opetella välinpitämättömäksi. Aivot toimivat niin, että jos pyörittelee jotain asiaa päässään, niin eikös yksi aivonosa päättelekin, että kyse on oleellisesta asiasta ja sittenkös joka kerta sen jälkeen aivot laittavat asian erityisesti merkille. Tuloksena omituisen asian kohdalla ärsytys lisääntyy kerta toisensa jälkeen.
Todistin kerran sellaista tilannetta, missä joku meni kassalle ja otti kyltin pois, mutta jäi näpräämään jotain keskenään. Joku erehtyi kassalle ja siihen kassahenkilö totesi hennon itsepäisellä äänellä, että en ole vielä valmis. Hetken kännykkää tms räplättyään hän sitten itsevarmana sanoi, että nyt voi tulla tälle kassalle.
Ei sitä niin hirveästi välitäkkään. Onhan näitä asiakkaita, jotka pyrkivät purkamaan huonoa oloansa myyjään. Heidän kohdallaan se ettei provosoidu pätkääkään ja jatkaa hymyilyä tuntuu tepsivän hyvin: Heitä näyttää ärsyttävän kahta pahemmin.
Kai teit tuosta myyjästä valituksen? Myyjät oppivat melko nopeasti kun esimies pitää puhuttelun asiasta. Jos eivät opi, niin tuollaisia ei tarvitse kauaa katsella.
En viitsinyt noin pienestä valittaa. Saattoihan olla että esim kassan koodi oli kännyssä tms. Asiakkaanakin tekee mieli lähinnä valittaa muista asiakkaista, vaikkei se ole mahdollista.
Aasipalvelijaan tämä sopisi paremmin 🙂
Itse ostan ruokakaupasta tupakkaa. Sen ostaminen on tehty niin vaikeaksi, että monesti muistan sanoa sen vasta sitten kun kassa on jo loppusummaa lyömässä. En usko että kukaan tahallaan sanoo sitä vasta siinä vaiheessa.
Millä tavalla se on vaikeaa?
1. Ilmoitat myyjälle minkä tupakan haluat
2. Myyjä antaa sinulle sen tupakka-askin tai kertoo numeron minkä takaa se löytyy
3. Jos on numeron takana, niin painat kyseistä numeroa ja tupakka-aski tippuu hihnalle
moni aasi joka istuu tiskin takkana ei pysty keskittymään moneen asiaan kerralla kun koittaa kysyä tuotteen numeroa kun hän vetelee muita tavaroita koodin lukijasta niin ne vaan mulkoilee tai sitten lopettaa muiden käsittelyn ja karjasee että ”mikä se oli”…
Niin ei sitten tullut mieleen, että niitä ei välttämättä muista ulkoa että mikä tupakki löytyy minkäkin numeron takaa? Niitä kuitenkin se varmaan ainakin 50 on.Ja jos ei muista numeroa, kun joku sitä kysyy, niin silloinhan sitä joutuu jättämään kesken vuorossa olevan asiakkaan ostosten rahastamisen.
Ja muutenkaan en pidä siitä, että joku tunkee toisen vuorolla hoitamaan omaa asiaansa. Toki kysyä voi ja vastauksen saa jos se ei vaadi mitään erityisiä toimenpiteitä, mutta jos vaatii niin sitten saa kyllä odotella sitä _omaa_ vuoroaan.
olen kyllä täysin samaa mieltä noisorin kanssa!! eihän nämä muuten ärsyttäisi mutta kun samat ihmiset vuodesta toiseen tekevt ihan samat asiat… =D
Ihan varmana jos omalla naamallani menisin kauppaan ja ottaisin kassin ja vilauttaisin sitä kassalle sanomatta mitään, tulisi alentavaan tyyliin lausuttuja kuittailuita että haluanko kanssa maksaakin sen VARASTAMANI kassin. Tosin käytänkin omaa kauppakassia nykyisin tällaisten tilanteiden välttämiseksi.
Jos asiakas ei sano sitä ”Muovipussi” viedessään itse pussin kassan ohitse, ainakin minä olettaisin, että pussi on hänen aiemmalta ostoskäynniltään.
Jos asiakas näyttää pussia korostetusti, niin perusoletus on, että hän on ostamassa sen. Myös pussin kunnosta voi päätellä onko se tältä ostokerralta..jos ei siis myyjä ehdi näkemään ottaako asiakas tuota vai ei.
Ps. Se muovipussin sanominen ei toisaalta kerro mitään siitä onko hän ottanut sen tällä vai edeltävällä kerralla.
8. Maksupäätteitä on liikaa erilaisia, ja ne toimivat eri tavoin. Tietyissä päätteissä kaikki täytyy aloittaa alusta, jos kortin syöttää ennen aikojaan. Näytöllä oleva tekstikään ei monesti paljon liity siihen, mitä oikeasti tapahtuu. Joskus otin kortin pois kun näytöllä luki ”Ota kortti”, ja koko maksutapahtuma epäonnistui, koska olin poistanut kortin liian aikaisin.
Niinpä vähänkään vieraamman tuntuisen maksupäätteen käytössä on syytä odotella myyjän lupaa kortin syöttämiseen ja poistamiseen, ettei kaikki mene pieleen. Tästä on huono syyttää asiakasta.
”Maksupäätteitä on liikaa erilaisia,”
Jos mietitään ruokakauppoja niin S- ja K-ketjun kaupoissa sekä Siwoissa ja Valintataloissa on identtinen maksupääte. Lisäksi useimmissa R-kioskeissa ja useissa muissa päivittäistavaraliikkeissä on vastaava laite.
Tuo sinun esimerkkitapauksesi on toimintahäiriö. Noita tulee ehkä kerran parissa kuukaudessa. Yhden harvinaisen toimintahärön johdosta ei kannata lopettaa masiinoiden tottelemista.
–
Juuri tästä syystä suosin automaattikassoja ja ostan tupakkani kioskilta. Tee niin tai näin, ei kelpaa.
Mulle on kaupan maksulaite sanonut kahdesti peräkkäin ”ei myyntilupaa” ja melko tyly kassatäti epäili mua, et oon jotain perseilly aikasemmin. Sanoin, et ei oo ollu mitään ongelmia tän kaupan kanssa ja rahaa siellä varmasti on riittävästi. No, kolmannella kerralla sen hyväksyi, vaikka olin jo valmis marssimaan Otolle.
Kassatäti törsöili..erilaiset yhteyshäiriöt voivat aiheuttaa melko mielenkiintoisia virheilmoituksia. Esim. myyjälle saattaa tulla teksti ”Ei myyntiä – ei katetta” tjsp. , mutta seuraavalla yrityksellä menee läpi.
Tuosta syystä myyjä ei saisi esittää omia epäilyksiänsä vaikka asiakas kysyisi niitä. Myyjä ei voi olla 100%:n varma..
Ai että on ihanaa kun heti epäillään luuserilusmuksi ja rahattomaksi kun kortti sanoo että Hylätty 😀 Ihanhan se siru toimii aina ja ikuisesti, samoten magneettiraita, nehän ei tietenkään voi koskaan missään olosuhteissa lakata toimimasta, eikä varsinkaan kaupan maksupääte voi ikinä koskaan mitenkään kiukutella.
Onneksi on valinnanvapaus. Aina kun tulee kassalla tuollanen tilanne ja kassan käytös on mitä on (kyllä sen huomaa, vaikka sen miten yritätte peittää), niin aina voi siirtyä joko toiselle kassalle tai vaihtaa kauppaa, ne kun ei tästä maasta ihan heti lopu 😉
Kaksi sanaa ap:lle: vaihda alaa.
Hei!
Eipä nuo minua niin paljoa närästä. Lähinnä vain ihmettelin mitä ihmisten päässä liikkuu? Ei se minua haittaa, että aikaa kuluu; tuntipalkka juoksee ihan samalla tavalla.
Toisaalta koen tämän kutsuma-ammatiksi..hieman kuten hoito-ala. Saa auttaa ihmisiä jotka eivät henkisesti pärjää näistä toiminnoista itsenäisesti.
Suhtaudut ihmisiin tosi alentuvasti. Herrajee kun se kaupassakäynti ei yleensä elämässä ole se The Juttu! Minä en ainakaan jaksa kaikki aistit valppaina ja terävinä tulla työpäivän jälkeen kauppaan, etten vaan kysymyksilläni ja mahdollisella hitaudellani pilaisi kaupantätien päivää.
Onneksi omassa lähiAlepassa on ihana henkilökunta On kuin kotiinsa menisi.
Voi jesus. Mä myönnän olevani asennevammainen aspa, jonka takia loppusuoralla kyseiset hommat, ihan oman mielenrauhan vuoks. Mutta tää stoori oli kyllä jostain ihan utopistisista sfääreistä. Jos tikusta pitää tehdä asiaa niin tässä sitä on todella tehty. Onko kyseessä se hetki, kun ei ole oikeasti mitään valitettavaa, niin sitä pitää lähteä keksimään mitä mielenkiintoisimmista pikkujutuista?
Itse teen varmasti suunnilleen puolia näistä ”virheistä” varmaankin joka kauppareissulla, mutta se on voi voi jos joku pikkusielu myyjänpoikanen tahtoo viherkasvit imaista klyyvariinsa.. Arvostus oman lähikauppani henkilökuntaa kohtaan nousi juuri sun ansiostas, ja lupaan heille hymyillä vielä aikasempaakin aurinkoisemmin asioidessani.
Komppaan Miss Piggyä, vaihda alaa. Jos ei muuten onnistu, niin mee kouluun. Jos ei sittenkään, no, hautausmaalle pääsee varmaan kesäsin leikkaamaan nurmikkoa. Tosin saattaahan se ruohonleikkurikin alkaa käyttäytymään huonosti.
1. Kassan avautuminen:
Tältäkin palstalta saa usein lukea, että onpa tylsää, kun kaikki ryntäävät heti kassalle, kun menee sen taakse istumaan, vaikka tarkoituksenani oli tehdä vielä sitä ja tätä ennen kassan avaamista. Miksei siis pelata varman päälle? Omissa lähikaupoissa muuten kassahenkilö huikkaa aina kassalle kävellessään, että täällä on vapaa kassa.
2. Muovipussin ostaminen: Käytän aniharvoin muovipussia ja usein silloin, kun käytän, minulla on vanha pussi mukana. Mikäli olen mieheni kanssa ostoksilla, jolloin toinen meistä menee pakkaamaan tavaraoita heti alkuvaiheessa, koen asialliseksi kertoa, että tässä on nyt täältä kaupasta ostettu muovipussi. Tältä palstalta saa usein lukea harmistuksia siitä, että ihmiset yrittävät salakuljettaa muovikassin kassan ohi maksamatta siitä.
3. Bonuskortista: Jos käy säännöllisesti samassa kaupassa, luulisi itse kunkin muistavan, että mikä kortti siellä käy. Jos sen sijaan käy jossakin harvoin, ei sellaiseen asiaan aina välttämättä kiinnitä huomiota. Meillä ei esimerkiksi ole autoa, mutta vuokraamme sellaisen loma-aikoina, joten toisinaan olen huoltoasemalla huomannut vasta kassalla, että kas, täällä käykin se-tai-tuo-kortti!
4. Pullokoneesta: Jälleen jos käy samassa kaupassa säännöllisesti, luulisi pullokoneen sijainnin oppivan. Ensikertalaiselle tai erittäin harvoin käyvälle pullokoneen sijainti ei ole välttämättä selvä asia. Pullokoneitakin kun on eri paikoissa eri kaupoissa.
5. Hedelmien punnitseminen: Minulla kävi toisin, kun ostin ensimmäistä kertaa Lidlistä hedelmiä. Aikani etsin vaakaa, millä punnita tuotteet. Lopulta löysin myyjän, joka kertoi, että tuotteet punnitaan vain ja ainoastaan kassalla. Tulipa kai aaseiltua siinäkin sitten 🙂
6B. Muovipussi viivakoodilla/pikakoodilla: Moni ei varmasti kiinnitä huomiota siihen, että lyödäänkö joku tuote pikakoodilla tai vedetäänkö sen hinta viivakoodista. Ja edelleen, kuten kohdassa 2, ihmisille on opetettu, ettei mitään viedä kassan ohi, joten moni panee kaikki tuotteet kassahihnalle.
8. Maksupääte: Näitä on erilaisia, eikä tee se itse -korttilaitteita ole vielä ihan järjettömän pitkään ollut, joten niiden käyttö ei ole kaikille selvää.
12. Savukkeiden ostaminen: En itse polta, mutta mieheni polttaa. En tuo hänelle läheskään joka kauppareissulla savukkeita, joten se saattaa muistua mieleen vasta sitten, kun hintakin on jo sanottu. Erityisesti omassa lähikaupassa, jossa ei ole savukeautomaatteja, vaan kassahenkilö antaa savukeaskin pyynnöstä.
13. Kassahenkilö tekee kassalla muuta kuin avaa kassan: Katso kohta 1, juuri tämän takia kaikki eivät aina hahmota, että voiko tälle kassalle nyt tulla vai ei.
15A. Pin-koodi menee väärin: Katso kohta 8, maksupäätteitä on erilaisia, eikä tee se itse -korttilaitteita ole vielä ihan järjettömän pitkään ollut, joten niiden käyttö ei ole kaikille selvää.
17. Kortilla maksaessa ruutuun tulee teksti ”hylätty” (ei riittävästi varoja). Asiakas tuohtuneena kertoo kuinka hänen tilillänsä on kyllä tarpeeksi rahaa: Minä, ja varmasti moni muukin, tietää paljonko käyttötilillä on sillä hetkellä rahaa. Pääsääntöisesti kortit toimivat moitteettomasti, mutta pari kertaa minullekin on käynyt näin, että masiina on ilmoittanut tapahtuman hylätyksi. Molemmilla kerroilla olen todennut, että käyn kokeilemassa, josko läheinen automaatti toimisi. Molemmilla kerroilla se on toiminut ja olen voinut maksaa ostokset sitten käteisellä. Eilen kävi niin, että korttikone ilmoitti ensimmäisellä kerralla, että tapahtuma hylätty, mutta toisella höyläyskerralla se meni läpi. Ei tarvinnut marssia automaatille siis. Ilkeästi ei tietenkään pidä kassahenkilölle tuohtuilla, vaikka rahaa tilillä tarpeeksi onkin.
Jokaisessa työssä on asioita, jotka ärsyttävät, mutta jos – kuten totesit – näitä tapahtuu jokaisena päivänä lähes jokaisella asiakkaalle ja sitten (kaikki?) ärsyttää, voisi kannattaa vaihtaa alaa. Kirjoitan alanvaihtokommentin ensimmäistä kertaa, enkä tarkoita tällä sitä, että aloittaja olisi huono työntekijä, enkä tarkoita mitään muutakaan negatiivista, mutta on omalle jaksamiselle raskasta, jos joka päivä lähes kaikki asiakkaat ja heidän tekemisensä ärsyttävät. Minä en ainakaan jaksaisi työssäni, mikäli ne ärsyttävät asiat ja ärsyttävät asiakkaat eivät olisi vähemmistönä ja ne mukavat asiat ja ihmiset enemmistönä.
Tulihan sieltä viimein tuo klassinen ”vaihda alaa” -veto. 🙂
Täällä yksi wannabe-alanvaihtaja. Vielä vähän alle vuosi koulua ja saas nähdä löytyykö alalta töitä vai löydänkö itseni vielä hajoamassa kassan takaa. Mieluusti ottaisin jonkun hyväpalkkaisen toimistotyön ilman jatkuvaa asiakkaiden virtaa, mutta eipä ole lukuhaluja suotu ihan mielin määrin.
Miss Piggykin voisi järkyttyä jos saisi joskus tietää mitä ne aina niin hymyilevät myyjät miettivät mustimpina hetkinään. Ja saanen myös onnitella, olet selvästi sellainen asiakas jolle on helppo olla ystävällinen, eli yksi niistä järkevistä.
jos noissa tapauksissa asiakas on aasi, voisi samaa sanoa myyjästä. Ehkä toinen ammatti???
Hieno kirjoitus, kuvastaa juurikin nykypäivän uusavuttomien tuulipukujunttien kummallisia vaikeuksia selviytyä normaaleista tehtävistä. Välillä todellakin naurattaa, kun asiakkaana kaupassa seuraa näiden tollojen edesottamuksia 😀
Niin. Noi aasit maksaa kuitenkin sun palkkasi. Varmaan osaat sopivasti osoittaa heitä kohtaan ylemmyyttäsi kuten 95% suomalaisista jotka luulevat että asiakkaan palveleminen on alentavaa. Itse oon asiakaspalvelutehtävissä ollut 10 vuotta ja siitä elintarvikekaupassa kolme. Työnään kivempaa kun suhtautuu ystävällisesti ja kunnioittavasti ihmisiin. Taitaa olla liian vaikeaa nykynuorille.
”Asiakkaat näyttävät muovipussia ja sanovat […] pelkkä muovipussin näyttäminen riittäisi kertomaan, että heillä on myös kyseinen tuote ostoksissa.”
Mulla on tapana puhua kassahenkilölle, eikä vain mykkänä näyttää tavaroita. jotenkin tuntuisi oudolta kohdella kassahenkilöä skannauslaitteena, jonka silmien ohi vaan vilauttaa tavaroita. Kun kassalla istuu ihminen, kuuluu häntä myös kohdella ihmisenä.
”17. Kortilla maksaessa ruutuun tulee teksti ”hylätty” (ei riittävästi varoja). Asiakas tuohtuneena kertoo kuinka hänen tilillänsä on kyllä tarpeeksi rahaa.”
Itselleni kävi näin ulkomailla.
Syynä ei ollut katteen riittämättömyys, vaan pankki oli oma-aloitteisesti sulkenut kortin minulle siitä ilmoittamatta, syynä väärinkäyttöepäily.
Nettirikolliset olivat yrittäneet tilata korttinumeroani väärinkäyttämällä jostain ”www.sports-shop.com” -palvelusta tavaraa, mutta pankin turvallisuusosasto oli pitänyt tätä epäilyttävänä (en ole koskaan itse käyttänyt tuollaista palvelua), ja sulkenut kortin.
Vasta jälkikäteen uutisoitiin laajasti nettilehdissä HeartBleed -haavoittuvuudesta, eli ehkäpä esim. käyttämäni lentoyhtiön tietojärjestelmässä on ollut heartBleed -haavoittuvuus, ja sitä kautta korttinumeroni on joutunut nettirikollisten tietoon.
Tuollainen tilanne luonnolliseesti tulee asiakkaalle yllätyksenä, sillä kertaa piti valita ruokaostoksista tärkeimmät ja maksaa ne käteisellä rahalla, kaikkiin hihnalle lastaamiini ruokaostoksiin käteinen ei olisi mitenkään riittänyt, kun oli tarkoitus maksaa kortilla, jonka sulkemisesta en siis ollut tietoinen.
”1. Minun oman kokemukseni mukaan avautuvalle kassalle melkein rynnistettään viereisistä jonoista. Yleensä, jos niin ei ole tapahtunut, asiakkaat eivät ole kassan avautumista huomanneet. (Yllätys, yllätys.)”
Tämä ongelma olisi helposti torjuttavissa, jos kassahenkilöt itse olisivat huolellisempia työssään !
Ainakin CityMarketissa (ja varmasti monessa muussakin kaupassa) kassojen luona on ns. valomajakat, eli esim: ”Kassa 14” – jos kassahenkilö käyttäisi ko. laitetta oikein, niin siinä palaisi valo silloin, kun kyseiselle kassalle voi maksaa ostoksensa, ja muuna aikana valomajakka olisi pimeänä.
Jos kaikki kassahenkilöt toimisivat, kuten edellä on kuvattu, asiakas näkisi suoraan valomajakasta, mikä kassa palvelee ja mikä ei.
Ainakin Helsingin Malmin Citymarketissa olen nähnyt tilanteen, missä esim ”kassa 14” valomajakka loistaa valoa, mutta ko. kassalla ei ole kassanhoitajaa.
Toki työnantajankin pitää huolehtia siitä, että valomajakan käyttö neuvotaan jokaiselle kassahenkilölle työsuhteen alussa.
Minusta mikään noista ei ole edes mikään paha virhe…itseäni ärsyttää eniten asiakkaat, jotka kokoavat ostoksensa kassapöydän reunalle, ettei ne vahingossakaan joutuisi hihnalle…yritä niitä sitten roikkia sieltä kaukaa :/
Mikä vika kohdassa 2 on? Eikö ole kuitenkin suht kohteliasta näyttää pussia ja sanoa ääneen ”yksi muovipussi”? Eikä vaan heilauttaa sitä tylysti ja tuijottaa hiljaa. Eipähän tule kenellekään tunnetta, että yrittäisi pimittää pussia. Eikä yksi tai kaksi kertaa kun myyjä ei olisi edes huomannut sitä jos en olisi sanonut.
Ennen tälläkin sivuilla oli oikeasti hyviä juttuja. Että joku alkaa raivota ravintolassa siitä että tuoppi on kostea tai mummelit sekoilee kaupassa yms., sellaisia jotka naurattaa. Nyt on pelkkiä kassa porukan valituksia ihan kaikesta. Kukaan ei pakota sinua olemaan työpaikassasi. Sama asia kun amiksessa valitetaan ettei jakseta olla koulussa. Hyvä puoli näissä on se että kukaan ei ole sinua sinne pakottanut. Jos et muuta saa, se ei oikeuta sinua haukkumaan asiakkaita, varsinkaan ilman syytä. Se syy saattaa löytyä jostain ihan muualta kuin asiakkaista. Se että olet itse turhautunut omassa työssäsi, ja selvästi väärällä alalla, ei ole kenenkään muun ongelma. Ihan alkaa itseä harmittamaan tällainen touhu…
Jotenkin jäi semmonen maku että ainoo aasi tässä jutussa on aiheentekijä itse.
Ei ole kaikissa kaupoissa koodia muovikasseille ja itse teen juuri em. tavalla sen takia, eli avaan muovipussin valmiiksi (kassamyyjään työtä helpottaakseni, koska itsekin entisenä myyjänä tiedän, että kassoja ohjeistetaan pussit avaamaan) ja laitan sen hihnalle, jotta hän saa siitä koodin.
Osa asiakaspalvelutyötä. Huom, siitä saa sitä palkkaa! Ei sen asiakkaan jobi ole opetelle niitä sääntöjä. Antaa heidän olla juurikin aasiakkaita, ja työvuoron loputtua ne jää sinne duuniin. Ei nuo ole vielä pahoja juttuja, ja vaikka tulee monta kertaa pvässä niin sille asiakkaalle se on se yksi kerta.
Minua onkin aina kiinnostanut tuo korrekti tupakkapolitiikka. Monesti itsellä on vain pari ostosta samalla kun röökiä ostan ja käyn usein eri kaupoissa, ettei varmasti voi muistaa niitä numeroita ulkoa niin sitten pitää kysyä kassalta, mutta ei kehtaa häiritä kesken edellisen asiakkaan asioinnin, ja siinä välissä kun minun pari ostostani pyyhkäistään ei ehdi sanoa mitään.
Missä välissä olisi kassatyöntekijälle kaikkein paras kertoa tupakkatoiveistaan?
Saataisipa semmoiset sievät tupakkalätkät niiden numeroiden tilalle niin ei tarvitsisi kassatyöntekijöitä ahdistella. Kiitos vaan sille jollekin kukkahattutädille joka keksi, että tupakkatuotteet piiloon ettei vaan vahingossakaan tule kellekään raasulle kiusausta. 8’D
Kerran oon törmänny kassaan joka kysyi: tuleeko vielä muuta? Siihen oli helppo vastata röökitoiveilla
1: Niin, sehän on jopa sinun päivästäsikin 2sekunttia pois, kun huikkaat ”tännekin voi tulla”.
12. Niin kaikillahan, ainakin vanhoilla ihmisillä on aivan terävä muisti ja tietävät muistilistan tarkkuudella, että heillä on _kaikki_ tavarat mukana mitä he kaipaavat.
Muut kyllä tuntuu osuvan kohdalleen. Jotenkin vain tulee valituksestasi mieleen pikkumainen luonne. Ei pahalla, muttei nyt hyvälläkään.
No olipa tosiaan valittamisen aihetta. Tämän kassaneidin olisi kyllä syytä etsiä toinen ammatti.
Mun mielestä on ihan asiallista sanoa kassalle siitä muovikassista, ettei kukaan luule että pöllin sitä. Tosta pullokoneesta, nykyään tuntuu että automaatit ovat jossain ihan muualla kuin kaupan sisällä, niitä todellakin joutuu metsästämään. Mielestäni jos ei jotain löydä, niin on asiallista kysyä neuvoa. Sorry että vaivaan sillä työpäivääsi.
Ilmeisesti monelta vastaajalta jäi lukematta/ymmärtämättä avausviestin loppuosa: Nämä ovat pieniä murheita/ihmettelemisen aiheita. Ne saattavat kuitenkin kasaantua: Asiakkaan suora palveleminen kun ei ole kassaneidin tai varsinkaan hyllyttäjän ainut työtehtävä. Se on kenties tärkein, mutta ne muutkin työtehtävät on pakko saada tehtyä.
Kun sen 8 tunnin aikana lähes jokaiselle asiakkaalle tulee näitä turhia virheitä mitkä vievät aikaa ja aiheuttavat sekä asiakkaalle, että myyjälle ylimääräistä vaivaa, niin tuo voi ruveta risomaan huonona päivänä.
Se lähinnä ihmetyttää, että ihmiset käyvät kaupoissa lähes päivittäin vuosien ajan. Ihmisillä on niin monta toistoa tästä tapahtumasta, että se sujuisi mainiosti vaikka olisikin nollat taulussa. Silti suurin osa ihmisistä käyttäytyy joka kerta kuin olisivat ensimmäistä kertaa eläessään kaupassa.
Enkä oleta, että kukaan olisi täydellinen. Lähinnä näiden erheiden laatu ihmetyttää. Esim. tuo etteivät ihmiset hoksaa mikä bonus-kortti kauppaan käy vaikka katsovat sirulukijaa, missä näkyy kyseisen kortin kuva (ainoa sokea asiakas jonka tiedän on kassalla tehokkaampi kuin 95% asiakkaista)
Täytyy sen verran sanoa, että omassa työssäni pitää vääntää sen verran tiukasti hommia ja siltikin saa jatkuvasti soimausta osakseen, että on aika pihalla kun pääsee kotiin. Siinä sitten menee hetki ennen kuin on taas skarppina ja hahmottaa asiat viimeisen päälle. Joskus hävettää, miten sekaisin on kun pääsee kauppaan, mutta minkäs teet, nälkä on ja jotain murua on saatava. Onneksi siinä olotilassa ei jaksa/tajua harmistua siitä että kassatyypit naureskelevat ’tyhmyydelleni’.
Tupakkaan liittyen nyt kun monet kaupat tekee tämän hihnasysteemin missä koodi kerrotaan kassalle ja se tulee sieltä hihnalta, niin kun se hihnan kuilu on kiinteä ja siinä tietyssä kohtaa niin kun se tuote tulee jälkeen olevan asiakkaan ostoksien päälle niin sitten tupakan ostajan on pakko katsoa kiukkuisesti jälkeistä asiakasta ja sitten kouria se tupakka sieltä.
Asiakkaan on hyvä mainita muovipussi ääneen, ihan vain siltä varalta että myyjän huomio ei ole pakosti juuri sillä hetkellä asiakkaassa itsessään (ja siinä mitä tällä on kädessä) vaan niittä tuotteissa joita hän skannaa eikä näin ollen huomaisi pelkkää pussin heilauttamista. Pussi on myöskin hyvä näyttää, koska monissa kaupoissa on useampia eri hintaisia/koodillisia pusseja. Tiedän kauppoja joissa ihan tavallista muovipussia on kahta eri kuosia ja ne löydään eri koodeilla, vaikka olisivatkin saman hintaisia.
Kortinlukijan hylätty-teksti voi tulla myös siitä, ettei varmennusta saatu suoritettua loppuun yhteyden katkeamisen takia, ja näin ollen kone sai negatiivisen vastauksen. Eipä siitä ole silloin paljoa apua vaikka menisi automaatille jos sielläkään ei saa yhteyttä muodostettua. Toinen mikä saattaa aiheuttaa tämän on kortille asetettu myyntiraja. Kaikkein pankkien kortiti eivät ilmoita näitä eri teksteillä vaan ilmoittavat että tapahtuma on hylätty.
Muistathan myös ettei myyjä saa mennä sanomaan suoraan ääneen sitä jos kone ilmoittaa ettei ole katetta, se on pankkisalaisuuden rikkomista (ja koskee siis kaikkia jotka ovat maksukorttien kanssa tekemisissä).
Kyllä, minäkin olen välillä se ”tyhmä” asiakas, joka ei huomaa pullokoneen olevan vaikkapa heti tuulikaapissa, vaan porhaltaa kiireissään sen ohi (koska ei todellakaan edes odota pullokoneen olevan jossain tuulikaapissa!), ja sitten ihmettelee kaupan varsinaisessa aulassa, että ”onko täällä ollenkaan pullokonetta koko kaupassa”? :O Hahmotuksessakin voi olla vikaa, ja kaupassa niitä hahmotusta häiritseviä, muita asioita on hurjan paljon. Tämä ei silti tarkoita, että olisin ollenkaan ”tyhmä” ihminen, noin yeensä. Anteeksi kun olen olemassa ja mahdollistamassa sitä, että sinullakin on töitä kaupan kassana.